VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

4613bd3a-cc7b-478d-9108-3258790d709c

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Milieulijst 2024: wat is er nieuw?

do 11 jan 2024

​De RVO heeft de Milieulijst 2024 gepubliceerd. Met de nieuwste aanpassingen draagt deze lijst bij aan beleidsdoelen van de overheid. Denk aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie en een gezonde leefomgeving. We hebben de nieuwe lijst doorgenomen en ontdekten een aantal wijzigingen die voor jouw als VHG-lid van belang (kunnen) zijn.

Via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) maakt de overheid het investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen extra aantrekkelijk. Dit jaar bedraagt het budget voor de MIA\Vamil in totaal € 217 miljoen. Er zijn 243 bedrijfsmiddelen aangewezen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel.

Belastingvoordeel

Met de MIA profiteren bedrijven van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan tot 75% van de investeringskosten worden afgeschreven. Het netto belastingvoordeel van MIA\Vamil kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel met de MIA\Vamil staan vermeld op de Milieulijst. Deze lijst is op 28 december 2023 in de Staatscourant gepubliceerd. Om op de lijst te komen, moet een bedrijfsmiddel een aanzienlijke milieuverdienste hebben, boven de wettelijke norm, en ook innovatief zijn (en daarmee duurder ten opzichte van het gangbare alternatief in de branche).

Wijzigingen

Door gewijzigde Europese staatssteunregels en aanbevelingen van de beleidsevaluatie MIA\Vamil (2017-2021) is de nieuwste Milieulijst flink aangepast. Dit betekent vooral dat bedrijfsmiddelen sneller van de lijst af gaan als deze gangbaar worden. Of als er een overlap is met andere vormen van overheidssteun. We namen de lijst voor je door en kwamen een aantal opvallende wijzigingen tegen. Hier staan ze op een rij:
  • Je krijgt als ondernemer géén belastingvoordeel meer voor investeringen in:
    - vervoersmiddelen met een fossiele brandstofmotor, zoals hybride en 'dual-fuel'-varianten.
    - waterstof aangedreven werktuigen. Er is volgens nieuwe staatsteuneisen een verbod op mogelijk gebruik van grijze waterstof. Dit is niet goed te controleren. Deze werktuigen staan daarom niet meer op de Milieulijst.
  • Strenger zijn de eisen voor investeringen in:
    - laadpunten, alleen voor laadpunten voor zwaar vervoer krijg je nog belastingvoordeel. Niet meer voor licht vervoer, zoals bestelauto’s. 
  • Nieuw op de lijst is onder meer mechanische bestrijdingsapparatuur voor plagen in land- en tuinbouwgewassen.
  • Ook nieuw op de lijst is een tapsysteem voor water, bedoeld voor het verminderen van het gebruik van wegwerpverpakkingen zoals flessen en pakken.​
Bron: RVO 28 december 2023

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief